Mencarut ni bukan senang

Friday, November 21, 2014

They've said it, never fight the nature

Assalamualaikum. Allahu, this is so sad, and heartbreaking.

It is now the northeast monsoon season here in Terengganu. Our university is right beside the beach, facing the south china sea. I've wrote few entries about our uni's beach that has slowly vanished while we can't do anything, with us watching it right in front of our eyes. In front of my eyes..

Allahuakbar my heart is suffocated, I cannot accept what's happening to the place that we've been all these while is disappearing. I can't explain nor portrays how hurt my heart is seeing the place where I came to collect water sample during my first semester, place where we came to walk by by the edge, place where we marine biology student comes the most. And the latest, place where we plant our Rhizophora mucronata's propagules, and observed the growth every weeks. Those youngs had just learnt to live, with help, and yet it is washed away just like that. I have always imagining one day of coming here proudly to see those propagules that we planted have grown big and strong enough to aid the other mangrove trees to protect the coastlines from erosive wave action, which occurring currently.

These are photos I took around our beach. There's even video's and more picture since I've always been there but I accidentally deleted so many things in my phone so these are what left

Around November 2013


End of April 2014 
The sand was carried away by the waves eventually the bottom become steep and the water waves break only when it reach the shore, which erodes the latter. It was a gentle sloping bottom (sedikit landai) that helps to break the waves slowly before it reach the shore.

Mid of September 2014

Note the poles? Those are actually the windmill. During monsoon they spin so fast and sounded like helicopter. Note the red boxy things in front of the houses? That is UMT Evo Wave Power (UEWP) that produced by our School of Ocean Engineering. It was made to generate electricity from the waves.

Mid of October 2014

This is the bridge to UMT beach. Under the bridge is where we plant our propagules (the small stick in the water) for mangrove and estuarine ecology subject. We were supposed to go down and take the measurement of our propagules but it was high tide and the water aren't moving (air pasang mati)


20th November 2014
I'm out of word. 
source: UMT INOS

Here's video by INOS. The water flowed so fast and strong it disrupted everything. The houses, the windmills, my propagules, all are gone. Allahuakbar.


video

We need them more than they need us. Extension of the airport runway will attract more tourists eh?
Thanks to those who approved the project, like thanks a lot. 


Friday, June 27, 2014

Turun tak?

Habis je peperiksaan akhir, aku pergi diving keesokannya bersama 4 lg kawan (Aisyah, Hajar, Sharu, Kak Alia)

All of us were so excited, Hajar and Sharu didn't stop singing along the way to our uni's island, Bidong Island. Everyone was so excited (plus exam is over, you know how that feels like)



Our first dive was 5 meters deep. I thought I equalized every 1/4 meters descend mwehehehe. I was nervous okayyy haha whateverrrrrr

With even more lovely scenery, our next dive was 18 meters-depth.
We did our third and fourth dive the next day near the light house. This time we sought no shore. After about 10 minutes the boat stopped, I started to feel dizzy. Oh mannnnn this is bad. I vomit everything I had that morning. I swear I threw up hell lot. When I was on the boat  I vomited 5-6 times, and while in the water surface I guess I did 3-4. Everything was completely fine while leisuring underwater but I started to feel nausea a meter away before reaching the surface. Keluar je kepala dr air muntah lagi dan lagi. Geli baq hang.


Everybody threw up, except Aisyah. Lucky her. During the surface interval time, all I can do is sleep or else I'll have to get ready for any vomiting session. Ok bye.

Monday, April 21, 2014

Lets enjoy the hardship!

Its April already, and end of semester exam is just about 60 days more. And that mean, I almost done my first year in university! Yeay!
Ziwiyesli diz pixca iz real, no acting2 lelwzzzzzzz
Seronok sebenarnya belajar bidang ni. Yes, it is fulllllllll of excitement, this I promise you. N'sync sangat mihmih. And excitement doesn't come without difficulties kan? Semua practical session and outdoor trip ohsem yg kitorang pergi, perlu diganti dgn timbunan lab2 report. *sigh*
Tolak tepi kejap kerja dan enjoyyyyyyy!
Nak merungut tu boleh tapi bila fikir balik, semua yang lab demonstrator mintak, semua nya aku buat dalam keadaan paksa rela sbb carry mark. Dan dalam terpaksa rela tu aku juga terpaksa rela faham apa yang aku buat, dan dapat ilmu yang sesetengah orang kat luar sana tu tak ada. Give me five! *wink*
Oh I'm sorry. Give me the ball I mean.
Antara sebab jiwa aku boleh terima belajar semua ni, adalah sebab dia ilmu alam. Alam kan paling dekat dengan kita, yang kita setiap hari boleh tengok. Contoh paling senang, tgk pokok waktu malam, matahari tak ada. Bila matahari tak ada, pokok tak ber-photosynthesis. Bila pokok tak ber-photosynthesis, oxygen tak terhasil. Jadiiiii peratusan oxygen berkurang. Ok dah boleh jawab soalan kenapa beriadah waktu malam kurang digalakkan! Hah! Seronok kan? Jetjet teacher science je ko kan mi.
Kejap marine bio, kejap teacher science. Ni polis pulak? Pendirian lu mana duhhh
Dalam banyak benda yang aku belajar, aku paling tak bole terima asal sampai dua kali kami kena pergi bird-migration watching. Satu kat Kuala Selangor Nature Park, satu lagi kan UNiSZA punya wetland. Kau hengat tak penat?! aqwxcdfpeepdwl sungguh sebab aku takboleh terima burung2 yang berhijrah ni ada kaitan dgn marine. Dah la kena berpanas bersama nyamuk2 tu semua. Kena sentiasa alert dan kawal diri dr terlalu teruja bila nampak burung sbb takut die lari pulak. Eee tak kosser mak. Pastu jgn la doa nak hari hujan kalautak ko mimpi indah jela nak dapat tgk burung tu sume. Em.
Em. Em tapi sebenarnya bird watching ni seronok, dan boleh masuk kategori exciting. Nampak burung, tgk bahagian2 penting, pastu identify species. Siap! Haa senang? Jemput mencuba.. :D
Shhhh dont make noise Biologist-Aimi *in sha Allah aminnnnn* is bird-watching

Anddddd, no matter how busy you are, how hectic your schedule are, do not forget to stomach healthy food, sweat something good, do something different and socialize. Life aren't about only getting good grades kan? :)
Perkara yang aku buat jika terlalu stress? Ingat 72 lagi kawan2 yang lain yang turut stress dan ketawakan semuanya kerana memilih marine biology! Peace! :p


Thursday, February 20, 2014

My first 2014 story..

How time flies.. Dah masuk semester dua rupanya. Cuti sem satu yang sebulan, aku habiskan masa dua minggu untuk uni. Selalu juga merungut kat mak; cuti sekejap sangat, taknak balik u, takpuas duduk rumah, bla..bla..

Jawapan mak senang je, "That is what we called sacrifice"

Em. Baik lah emak. Baik. Baik. Hehe

Aku dgn mia join latihan dengan pasukan bola jaring uni. Bertuah sebab senior tak lokek nak ajak masuk game open dan coach pun baik hati nak bagi peluang (:

My very first game! SOHOR sports festival (UMT)


Karnival Sukan Pantai MASUM (Pantai Air Tawar, Besut)




National MAYC(Malaysian Association of Youth Clubs) (UMT)


Sukan IPT(SUKIPT) (UM)
I love you teammates!

Cerita pasal sem baru, biasalah kan mesti banyak kelas yg cancel dan ada je yg belum balik walaupun kelas dah seminggu start. UMT memang betul2 tepi laut, jd kalau ke pantai tak sampai 80m pun. Pegi kelas pun hari2 akan nampak laut sepanjang perjalanan. Thorr baik la gitewwww ha. 

Semua pun tau musim tengkujuh atau monsoon berlaku setiap tahun di negeri2 pantai timur sebermulanya musim sejuk di negara sebelah atas seperti China. Masa ni laut memang bergelora, angin memang kuat. Malam2 nak stay up pun kadang2 takut sbb dari bilik boleh dengar bunyi ombak menghempas pantai kuat tahap gempa bumi(amboi) 

Ya, berbalik kepada cerita sem baru. Sementara tunggu untuk kelas seterusnya haritu, aku ke pantai sekejap.
Waktu itu aku lihat ini

Aku berada di tempat yg sama beberapa bulan lepas untuk water sampling.
Waktu itu aku lihat ini

 Do not blame or ask the nature for what happened, ask ourselves what we had done to the nature instead.

Earth: You need it more than it needs you



Wednesday, October 16, 2013

First step into the real world

Assalamualaikum. Hi hi hi and hi! According to my tibetibe-je-ade-entry-schedule, it's been too long i left my blog. Now, i'm back! Hehe takde lah back mana pun cause i got so many thing to write here but then too lazy to type it all out.

It's been a month i managed to survive in bumi terengganu. Kadang2 terasa kesepian dan keseorangan jugak sbb terlalu jauh dgn family. 19 year old is too young to be apart from family tauuu! Sobssss. Tapi sebenarnya i wasn't that lonely there. Ramai je sebenarnya kenalan kat sane. Saje ngade lebih . .


Ok. Time to go through the pictchazzzz!


Minggu Jalinan Mesra (university's orientation week)


KMJ mates




Course orientation day(Pantai Teluk Ketapang)


Sampling(lab work- UMT area)


Beach-cleanup(lab work- Pantai Batu Burok)




Survival laut (Bidong Island)








Ok dah. Tu je. Nanti rajin iolllssss update lagi ye bye!

Labels

KMJ (7) degree (5) sukan (4) sekolah (3) cuak (2) kawan (2) saveourocean (2) SCUBA diving (1) aku (1) bengang (1) family (1) kompang (1) konvoi (1) rungutan (1) virago karat (1)